Daniël 4

‘Ik heb hem al zo vaak gewaarschuwd, hij luistert gewoon echt niet..’.
‘Nou, weet je.. Dan moet ie het zelf maar oplossen. Hij ontdekt vast op een gegeven moment zelf wel dat we hem gewaarschuwd hebben.. Hopelijk is het dan nog niet te laat.’

Zo liep een stukje van het gesprek tussen Nathan en Stef. Het ging over hun beste vriend, Jefta. Jefta was een beetje een bijzondere jongen. Hij is 23 jaar en leidt het leven van een ‘echte’ student: hij gaat naar veel feestjes, hij drinkt lekker veel bier, rookt af en toe wat en heeft nou niet bepaald lang verkering telkens.. Nathan en Stef daarentegen zijn andere types. Ze houden ook wel van een feestje, en van een biertje, en roken misschien ook wel eens een sigaartje; maar in andere mate dan Jefta. En beide jongens hebben al een redelijke tijd een vriendin. Kortom, ze verschillen wel van elkaar. En toch zijn ze beste vrienden. Ze kennen elkaar al erg lang, sinds ze ukkies waren.

Nathan en Stef zijn bang. Bang dat Jefta een soort verdwaald raakt in zijn wereldje, waar ie dan nog met moeite uit gaat komen. En ze vinden dat zo zonde, want Jefta is een toffe, lieve en ook best intelligente jongeman, die echt veel potentie heeft in het leven. Klinkt het gek als ze dat zo vinden? Ze willen niet oordelen eigenlijk, maar dat is zo lastig. En Jefta reageert ook altijd zo irritant. ‘Ja maar gasten, stel je niet zo aan, leef ook een beetje! Het is toch heerlijk om een keer een avondje door te halen met bier en meisjes?’. Nathan en Stef doen hun uiterste best om niet te doen alsof hun levensstijl het meest perfect, 100% goed is. Nee, zij hebben al zo vaak tegen Jefta gezegd dat zij ook fouten maakten en dat zij ook wel eens afdwaalden.. ‘Nathan.. Stef.. Hou nou eens op met jullie gelul over je levensstijl. Je leeft niet eens, je doet niks. Geniet ook eens wat meer, laat jezelf gaan. En geloof mij nou ook eens, als vrienden zijnde, dat ik echt wel weet waar ik mee bezig ben en ook echt best op tijd kan stoppen als dat nodig is!’.

Op een gegeven moment draaide toch Jefta’s wereld om en luisterde hij naar de woorden van Nathan en Stef. Hoe dat zo? Minder leuk verhaal, iets met téveel alcohol, ziekenhuizen, boze ex, en dergelijke. Daar gaan we maar niet dieper op in.

Op een gegeven moment draaiden toch Nathan’s en Stef’s wereld om en luisterden zij naar de woorden van Jefta. Hoe dat zo? Minder leuk verhaal, iets met téveel alcohol, ziekenhuizen, boze ex, en dergelijke. Daar gaan we maar niet dieper op in.


Sorry voor het extreem generaliserende beeld van studenten of misschien feestende jongeren. Daniel 4 is een lastig stuk om in korte tijd naar iets normaals te vertalen zonder in extremen te praten. 🙂

Advertenties

2 gedachtes over “Daniël 4

  1. Een leuke schets van twee (schijn)tegenstellingen Yentl! Met (schijn)tegenstelling bedoel ik het feit dat de realiteit en uitwerking van de beschreven levenstijlen tegenstrijdig zijn en ze toch alle drie ondanks hun onbegrip door een deur kunnen en het samen kunnen vinden.

    Als ik dit verhaal op mezelf projecteer dan kom ik tot de volgende conclusie: Ik ben een Nathan en Stef doch met de uitlatingen en houding van een Jefta. Ik heb het idee dat sommige (tot veel) mensen mij in eerste instantie plaatsen in de stereotypering van Jefta, en dat terwijl ik er zelf overtuigd ben ook zeker een Nathan en Stef te zijn.

    Zoals ik het zelf zie combineer ik het beste van beide werelden, namelijk het principiële, verstandige en zelfbewuste van Nathan en Stef met het pragmatische, nuchtere en relativerende van Jefta. Helaas blijk ik daardoor moeilijk begrijpbaar voor de wereld om mij heen, het één schijnt namelijk niet met het ander te verenigen zijn. Een (schijn)tegenstelling dus.

    Natuurlijk kan mijn beleving en perceptie van de realiteit er faliekant naast zitten! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s